De eetkamer is een belangrijke ruimte in huis. Hier komen we samen met familie en vrienden om te eten, te drinken en gezellig bij te praten. Het is daarom belangrijk dat deze ruimte op de juiste manier wordt ingericht. Maar hoe doet u dat? In dit artikel geven wij u 5 tips voor het inrichten van de eetkamer.

1. Bepaal de functie van de eetkamer

Voordat u begint met het inrichten van uw eetkamer, is het essentieel om de functie ervan te bepalen. Denk na over hoe u de ruimte wilt gebruiken. Wilt u hier alleen eten, of wilt u ook kunnen werken of studeren? Afhankelijk van de functie kunt u de inrichting hierop afstemmen. Overweeg bijvoorbeeld een eettafel met voldoende ruimte om ook te kunnen werken, of zoek naar comfortabele stoelen waarin u goed kunt zitten tijdens het studeren.

2. Kies voor de ideale eettafel

De eettafel vormt het hart van de eetkamer en verdient daarom speciale aandacht bij het kiezen. Let op dat de tafel groot genoeg is voor uw gezin en eventuele gasten, maar vermijd tegelijkertijd dat de ruimte overvol raakt. Een uitschuifbare tafel kan een handige oplossing zijn als u regelmatig meer mensen aan tafel wilt ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de tafel. Een standaard eettafel heeft een hoogte tussen de 75 en 80 cm, maar als u vaak langere tijd aan tafel wilt werken of studeren, kan een hogere tafel meer comfort bieden.

Mobiel Interieur - tips voor het inrichten van de eetkamer

3. Kies voor comfortabele stoelen

Naast het eten, is het ook prettig om na de maaltijd nog even te blijven zitten voor een gezellig gesprek of een spelletje. Zorg daarom voor comfortabele eetkamerstoelen die uitnodigen om langer te blijven zitten. Stoelen met armleuningen kunnen extra comfort bieden en gasten zich helemaal op hun gemak laten voelen. Denk ook aan het materiaal van de stoelen, bijvoorbeeld zachte bekleding of een stevige houten zitting. Kies stoelen die passen bij de stijl van uw eettafel en interieur voor een mooi geheel.

4. Denk aan goede verlichting

Een goed verlichte eetkamer is essentieel voor de sfeer en functie van deze ruimte. Zorg voor voldoende verlichting boven de eettafel, zodat u altijd goed kunt zien wat er op tafel staat. Daarnaast kan het ook fijn zijn om dimbare lampen te gebruiken, zodat u de sfeer kan aanpassen aan verschillende gelegenheden.

5. Maak gebruik van accessoires

Sfeervolle woonaccessoires kan een eetkamer helemaal afmaken. Denk bijvoorbeeld aan mooie kandelaars, een kleurrijk tafelkleed of een vaas met bloemen. Zorg er wel voor dat de decoratie niet te overheersend is en dat het nog steeds mogelijk is om comfortabel aan de eettafel te zitten. Ook hier geldt weer: less is more. Kies voor een paar opvallende items in plaats van te veel kleine accessoires.

6. Vergeet opbergruimte niet

Een opgeruimde eetkamer oogt niet alleen rustiger, maar maakt het ook makkelijker om spullen op te bergen na gebruik. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte in uw eetkamer. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een dressoir, vitrinekast of wandplanken. Zo kunt u servies, tafellinnen en andere benodigdheden netjes opbergen en toch binnen handbereik houden. Vergeet ook niet om af en toe de kasten en planken te ordenen om zo de ruimte optimaal te benutten. Een opgeruimde eetkamer is een fijne plek om te vertoeven en laat uw gasten zien dat u oog heeft voor detail en organisatie.

7. Personaliseer de eetkamer

Een persoonlijke touch kan de eetkamer echt tot leven brengen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het toevoegen van kunstwerken aan de muren of het plaatsen van foto’s op een dressoir. Maar ook kleine woonaccessoires zoals kaarsen, bloemen of een mooi tafelkleed kunnen de ruimte persoonlijkheid geven. Kies voor decoratieve elementen die passen bij uw stijl en smaak. Zo creëert u een sfeer waarin u zich thuis voelt en die past bij uw persoonlijke levensstijl.

Interieuradvies nodig om uw eetkamer in te richten?

Kunt u naar aanleiding van deze blog nog wel wat extra advies gebruiken? Of wilt u graag een persoonlijk interieuradvies ontvangen? Neem dan contact op met een van onze interieuradviseurs. Zij kunnen u perfect helpen bij het maken van de juiste keuzes en uw eetkamer zo inrichten dat het geheel past bij uw persoonlijke smaak en behoeften.