Millenerpoort bij Mobiel Interieur

Millenerpoort is een van de grootste Nederlandse producenten van handgemaakte tapijten. Elk tapijt wordt op ambachtelijke wijze exclusief voor u gemaakt. U kiest zelf het materiaal, de vorm, het dessin en de kleur. Kortom, eindeloze mogelijkheden, 100% made in Holland; voor het ultieme en unieke tapijt passend in uw interieur. Wat onze tapijten extra bijzonder maakt? De productie ligt volledig in handen bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Handgeknoopt

Het handknopen gebeurt op een weefgetouw waarop een aantal draden, de schering wordt gespannen. Vervolgens worden de losse draden per bundel erdoorheen gevoerd. Daarna wordt een inslaggaren tussen de schering geschoten, zodat de draden goed vast komen te zitten. Het is een zeer arbeidsintensief karwei. Het duurt gemiddeld één dag om één vierkante meter tapijt te knopen.Mobiel Interieur - Millenerpoort2

Getufte karpetten

Tuften is een methode om hoogpolig tapijt te maken in verschillende poolhoogtes. Er wordt een schietdoek gespannen in een tuftraam. Daarna wordt met een luchtdrukpistool het garen door het schietdoek heengeschoten. Zo wordt het tapijt regel voor regel opgebouwd, totdat het de gewenste afmeting heeft. Tuften gaat een stuk sneller als handknopen: een tapijt van 2,4 x 4,4 meter wordt in twee dagen getuft.

Het lijmen van karpetten

Omdat een taptijt stevigheid nodig heeft wordt het rugdoek meerdere keren verlijmd. Met een lijmroller worden de wollen draden vastgelijmd in het schiet-doek. De Millenerpoort gebruikt hiervoor een synthetische lijm.

Afwerking

Wanneer een tapijt alle stations heeft gehad is er nog één laatste en de afwerking. De garens worden netjes gekamd en afgeknipt, zodat er rechte randen ontstaan. Daarna wordt de rand verstevigd en wordt voorzien van de Millenerpoort band. Hieraan zijn alle karpetten te herkennen.