Millenerpoort

De handknoop tapijten van Millenerpoort zijn uniek en worden, zoals de naam al doet vermoeden, geheel met de hand gemaakt. Zij kunnen daardoor aan specifieke wensen tegemoet komen: verschillende kleurcombinaties, poolhoogtes en garendiktes zijn mogelijk.

Handgeknoopt:
Het handknopen gebeurt op een weefgetouw waarop een aantal draden, de schering wordt gespannen. Vervolgens worden de losse draden per bundel erdoorheen gevoerd. Daarna wordt een inslaggaren tussen de schering geschoten, zodat de draden goed vast komen te zitten. Het is een zeer arbeidsintensief karwei. Het duurt gemiddeld één dag om één vierkante meter tapijt te knopen.

Millenerpoort, handgeknoopte karpetten

Getufte karpetten:
Tuften is een methode om hoogpolig tapijt te maken in verschillende poolhoogtes. Er wordt een schietdoek gespannen in een tuftraam. Daarna wordt met een luchtdrukpistool het garen door het schietdoek heengeschoten. Zo wordt het tapijt regel voor regel opgebouwd, totdat het de gewenste afmeting heeft. Tuften gaat een stuk sneller als handknopen: een tapijt van 2,4 x 4,4 meter wordt in twee dagen getuft.

 
Millenerpoort, handgetufte karpetten
Millenerpoort, lijmen van karpetten
 

Het lijmen van karpetten:
Omdat een taptijt stevigheid nodig heeft wordt het rugdoek meerdere keren verlijmd. Met een lijmroller worden de wollen draden vastgelijmd in het schiet-doek. De Millenerpoort gebruikt hiervoor een synthetische lijm.


Afwerking
:
Wanneer een tapijt alle stations heeft gehad is er nog één laatste en de afwerking. De garens worden netjes gekamd en afgeknipt, zodat er rechte randen ontstaan. Daarna wordt de rand verstevigd en wordt voorzien van de Millenerpoort band. Hieraan zijn alle karpetten te herkennen.

 
Millenerpoort, afwerken van karpetten

 


 

Stuur deze pagina door aan uw vriend

Uw naam *
Uw email adres *
 
Naam vriend *
Email adres vriend *
 
Onderwerp *
Persoonlijke boodschap *
 
Beveiligingscode *

  Type de code over van bovenstaande afbeelding
 

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.